• No Products in the Cart

Sao Miguel in de Portugese Azoren

Je zal ongetwijfeld al eens van de Azoren gehoord hebben. Maar zou jij het kunnen vinden op een wereldkaart? Toen ik toevallig op een goedkoop ticket naar Ponta Delgada stuitte, moest Google maps toch even geraadpleegd worden. 

Vertrekken op Zaventem met TUI, een tussenstop in Lissabon en 5 uur later kom je aan op de Portugese archipel. Deze bestaat uit negen bewoonde en acht onbewoonde eilanden die in totaal ca. 250.000 inwoners tellen. Ponta Delgada is de hoofdstad van het grootste eiland Sao Miguel. Het stadje houdt er een rijke koloniale geschiedenis op na, gevoed door verhalen over moedige zeevaarders.

Ik verbleef in het goedkoopste verblijf van het eiland. Een kleine hostel net buiten Ponta Delgada. De uiterst plezante uitbaatster woont zelf in het gebouw en ik deelde de faciliteiten met haar, een paar vaste bewoners en de andere gasten. Het voelde telkens als thuiskomen bij familie. Samen eten maken, muziek spelen en het eiland verkennen. 

Vanuit mijn gezellig hosteltje plande ik alle trips op het eiland. Voor verplaatsingen heb je drie opties.

  • Bus: Ideaal voor korte afstanden. Kost niet veel, maar stiptheid kan beter.
  • Auto huren: Redelijk prijzig voor langere periodes. 
  • Taxi: Goede optie als de bussen niet rijden. Er zijn fixed prices per afstand voor alle taxi’s.

Sao Miguel is bekend om z’n prachtige natuurwandelingen. De vele vulkanische meren en Jurassic Park-achtige vegetatie zijn een genot voor het oog. Hortensias overal langs de weg, woeste vulkaanstranden en veel groen!

Daguitstapjes

Het eiland heeft een uiterst wisselvallig weerpatroon waar je toch rekening mee moet houden. In de handige app, SpotAzores, kan je webcambeelden zien van op alle grote dorpen op het eiland. Heel handig wetende dat het op de ene plaats een hele dag zonnig kan zijn en 10 km verder een hele dag regen. Wees dus een beetje flexibel als het op je planning aankomt. 

Villa Franca do Campo

Voor de kust van dit vissersdorpje ligt een beschermd mini eilandje, te bereiken met een klein bootje. Er is een lagune waar je kan zwemmen en genieten van de zon. Kom zeker op tijd in de voormiddag want plaatsen voor de dag zijn beperkt. De busrit van Ponta Delgada duurt een klein uurtje. Degene die graag de lokale dolfijnen wil zien of misschien een walvis: in Villa Franca do Campo vertrekken ook elke dag de dolphin en whale tours.

Sete Cidades

Op een half uurtje van Ponta Delgada, heb je een fenomenaal zicht op regio rond Sete Cidades. In de schaduw van een verlaten hotel, boven op de bergkam, kijk je uit op twee meren die elkaar ontmoeten onder een brug. Het mag eigenlijk niet maar vele mensen proberen in het hotel te geraken. Ook wij… oeps. De bovenste verdieping geeft een nog mooier uitzicht op de blauwe meren.

De route naar de oevers van de waterbassins is al een genot op zich. Vulkanische berglandschappen, rijdend tussen de eindeloze rijen Hortensia’s om uit te komen op een bruggetje over het water en richting het dorp.

Furnas

Dit gedeelte van het eiland staat bekend om zijn warmwaterbronnen. Temidden van de Alocasia velden en de immense varens kan je verschillende toegankelijke bronnen vinden. De ene wat duurder dan de andere. De gratis hot springs zijn de zeker moeite, maar lange wachtrijen aan de ingang zijn veelvoorkomend. 

Mosteiros

Dorpje aan de Westkust van het eiland. Je kan er zwemmen in de Piscinas Naturais. Natuurlijke zwempoelen aan de ruwe zee. De kust route van Ponta Delgada naar Mosteiros is een pareltje. Af en toe even stoppen aan een viewpoint, of proberen op een verlaten strandje te geraken.

Lagoa de Fogo

Een van de vele vulkanische meren van het eiland. Er zijn meerdere wandelopties rond de oevers van het meer of langs de bergkammen als je het betere uitzicht wil. Je zal hier eerder een naaldbos vegetatie vinden en het klimaat is hier koeler en vochtiger dan aan de kust.

Duiken in Sao Miguel

Als fervent duiker wilde ik natuurlijk ook in Sao Miguel eens proeven van de onderwaterwereld.

Check het hier:

Pareltje van Portugal

Het was een last minute beslissing maar stelde niet teleur. Sao Miguel is een prachtig stukje natuur met verschillende adembenemende landschappen en diving spots. De relaxte sfeer op dit groene eiland in combinatie met de immer groene flora en de wonderbaarlijke Atlantische fauna, maken deze bestemming een ware aanrader.

Check zeker de video!

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT