• No Products in the Cart

Halloween in Kopenhagen

Fietsvriendelijke, sprookjesachtige havenstad

De meest gelukkige stad in de wereld moet je toch zeker een keertje bezocht hebben. We zochten uit wat het geheim van de Denen is. Idyllische kanaaltjes, lekker eten, Tivoli Garden en zelfs een hippie commune die duizenden toeristen aantrekt van over heel de wereld. 

Geveltjes kijken in Nyhaven

Eerst bezochten we Nyhavn. Het is de plek die op zo’n beetje elke ansichtkaart of folder van Kopenhagen staat. Ik werd helemaal vrolijk van alle kleurrijke gevels. Hier deden we een gezellig terrasje maar we werden een beetje omvergeblazen door de prijzen. Dit is Kopenhagen en daarom hebben we ons ook wat aangepast deze reis: een beetje minder uitgeven is ook oké. 

De magie van Tivoli Garden

Tivoli Garden stond hoog in ons lijstje om eens te bezoeken. Dit pretpark, gebouwd in 1843, is één van de oudste pretparken in de wereld. Walt Disney himself haalde hier de mosterd om zijn Disney world te creëren. Doordat Kopenhagen sindsdien zo is gegroeid, ligt Tivoli middenin de stad, tussen het stadhuisplein en het centraal station. Wij vonden dit echt een fantastisch park omdat het in de kleinste details opgaat in de versiering. Wij gingen in de herfstvakantie, dus het was ‘Halloweensfeer’ all the way. Vergeet ook zeker niet de spookhuizen te doen, we almost scared to death. Kleine opmerking: veel van de attracties draaiden rond, dus het is aan te raden om toch niet te veel naar binnen te werken. 

Één van de mooiste uitzichten over de stad heb je vanaf de Rundetaarn. Om van het uitzicht te genieten, hoef je vrijwel geen trappen te beklimmen. Er is namelijk een spiraalvormig pad van 200 meter lang wat helemaal omhoog loopt. In de toren huist  de oudste sterrenwacht van Europa, maar deze is helaas niet toegankelijk voor publiek. We vonden deze attractie wel de moeite om te doen omdat het maar een luttele €3,50 kostte.

De hippies van Christiania

Kopenhagen is verkozen tot meest fietsvriendelijke stad ter wereld. We moesten dit dan maar eens ondervinden en inderdaad: zelfs op de drukste plekjes is het aangenaam fietsen. Eerst reden we naar Free town Christiania. Dit is een zelfverklaarde semi-onafhankelijke maatschappij in Kopenhagen met hun eigen regels. Hier wonen zo’n 750 creatieve hippies, vrije geesten en liefhebbers van sweet sweet Mary Jane.

De overrated Zeemeermin

Changing of guard in Amalien Palace. Dit had ik nog nooit eerder gezien, dus dat was wel een bucketlist dingetje om te doen. Daarna bezochten we de Little Mermaid en little was she. Ze was niet zo indrukwekkend en had ook een lelijke kerstmuts op. Toch was het een must-see aangezien dit mijn favoriete sprookje aller tijden is. Een beetje verderop staat er ook een ‘Genetically modified version’ van de zeemeermin. Dit vonden we stiekem ook wel leuker om te zien. 

Wat je ook zeker moet doen is : Magstraede en Snaregade, dit zijn de oudste en mooiste straten van Kopenhagen. 

Rosenburg Castle

Daarna bezochten we ook het Rosenburg Castle: dit is een heel mooi historisch kasteel van meer dan 400 jaar oud. Het is gelegen in de prachtige King’s Garden. We combineerden dit met een schattige kerk, waar we bloemzaadjes kregen om thuis uit te strooien. De kerk was erg begaan met de natuur en probeerden de bezoekers wakker te maken voor de klimaatveranderingen. 

CopenHill

Skiën op een berg afval, is dit wel mogelijk? “Een energiecentrale hoeft geen lelijke betonnen doos te zijn die het uitzicht belemmert, of de buurt in de schaduw zet. Het kan het meest aantrekkelijke park van de stad zijn.” De Deense architect Bjarke Ingels heeft dit slim gezien met zijn CopenHill: een ménage à trois tussen een afvalfabriek en energiecentrale, en een skipiste. Bezoekers kunnen het hele jaar skiën op de 85 meter hoge skipiste, tien minuutjes verwijderd van het centrum van Kopenhagen. De totale lengte bedraagt 450 meter. Je kan dit gratis bezoeken, op het dak kan je namelijk ook iets gaan drinken. Hiervoor moesten we dan een lift nemen. Top concept!

We hebben ook heerlijk gesmuld van: Smørrebrød. Dit is een soort roggebrood met heerlijke verse vis of een andere topping. Wat je ook zeker moet proberen is de Deense ‘koffiekoeken’ met appel en kaneel. Wat je ook moet drinken is uiteraard ‘Carlsberg’ dat hier ook gebrouwen wordt. 

Een beetje kunst en cultuur

Ons laatste dag hebben we voor de musea gehouden. Zo zijn we naar het Nationaal museum voor kunsthistorie gegaan. Daar was mijn eerste ontmoeting ook met den dino: namelijk de T-rex. Het was indrukwekkend hoe groot dit beest was. 

Hierbij hoort ook de botanische tuin. 

De Carlsberg Glyptoteket hebben we ook gedaan met tentoonstellingen van de grieken tot nu. Bij het binnenkomen lijkt de Glyptoteket op een botanische tuin, maar het gaat daadwerkelijk om een museum. Het heeft tijdelijke expo’s en ook meer dan 10 000 archeologische objecten.  Wij vonden vooral de Egyptische ruimte de moeite met de sarcofagen. Verder vonden we dat er wat te veel hoofden stonden. 

Naast fietsend, raad ik je aan om Kopenhagen zo veel mogelijk te voet te ontdekken. Er is ook een metro-en busnetwerk, maar wij hebben buiten onze fietstocht toch alles gewandeld. Hierdoor ontdekten we enorm veel mooie plekjes waar we anders nooit waren geweest. Veel van deze plekken staan ook niet in de reisgidsen. Het is vooral genieten van de prachtige oude gevels, ook zagen we mooie parken en bouwwerken. We vonden het centrum vooral niet zo groot en het leent zich dus perfect om er te wandelen.

De accommodaties zijn in Kopenhagen jammer genoeg vrij prijzig. Toch hebben we een leuk verblijf gevonden bij ‘CityHub Kopenhagen’. Deze hubs waren compact, maar het was een hele leuke beleving waar we een een artikel over geschreven hebben.

maart 16, 2022
april 20, 2022

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT