• No Products in the Cart

Wellie weg

Zes maanden, een stapke in het onbekende. De vlieger op naar Bangkok zonder een ticket terug te boeken. Met ons tweetjes naar Zuid-Oost Azië… maar hoe beginnen we daar nu aan?

Schrijven over onze tripjes doet ons altijd met heimwee terugkijken naar al het moois in de wereld dat we al mochten aanschouwen. Waardoor die goesting in verlof er constant in blijft zitten. Een geknaag in je achterhoofd dat het beu is om in België te zijn. Na die twee jaar van van de pot gerukte regels, labiele politiekers en reisrestricties is het tijd om iets ‘out of the comfort zone’ te doen.

3, 2, 1… Start??

Zes maanden backpacken in Azië is het dus geworden. Why Asia? Logisch: prachtig, cheap en… ja cheap. Maar een half jaar weg is een kostelijke bedoeling. Onbetaald verlof nemen of je job opzeggen neemt wel een pak inkomsten weg. Een degelijke voorbereiding is dus een must want we rekenen al gauw op een 6000 tot 8000 euro per persoon, duiktrips ruw mee ingeschat. Een kleine prijs voor een half jaartje ultieme vrijheid… lijkt me geen slechte deal.

Op dit moment wonen Leila en ik nog niet samen. Na de reis plannen we om bij elkaar in te trekken maar voorlopig heeft zowel zij als ik een huis dat we achterlaten. Dankzij de hulp van familie en vrienden zullen onze huisdieren en plantjes een liefdevolle winter tegemoet gaan. Je huis voor zes maanden zomaar achterlaten is geen evidentie. Facturen en abonnementen pauzeren (sportclub, internet,…) alle voeding weghalen, ijskast en diepvriezer ontdooien, de chauffage speciaal instellen,… de lijst is eindeloos. Eeuwige dankbaarheid aan mijn vriend Jef en de mama van Leila!!

En euhm… waarnaartoe dan?

We hebben gekozen voor de ‘golden circle backpacker circuit’. Een tocht die ons van Thailand, door Laos naar Vietnam zal brengen, om uit te komen in Cambodia. En als alles meevalt hopen we hier nog Indonesië en de Filipijnen aan toe te voegen.

De populairste startplaats voor dergekijke rondreizen, want ja we geven het toe… dit traject is toch wel populair in de backpackers community, is Bangkok. Vliegen naar deze iconische stad is gemakkelijk en relatief goedkoop. Bovendien is haar centrale ligging uitermate handig om verschillende trajecten te starten.

We hebben dus een rudimetaire route in gedachte maar we hopen ook te reizen op ons gevoel en ons te laten leiden door wat we tegenkomen. Hier in België willen we altijd alles plannen maar nu gaan we vooral moeten loslaten. We zien vooral dingen op het internet… en dat is vaak een bombardement aan informatie die de FOMO nog harder in de hand werken. Maar het mag vooral geen raceke worden tegen de tijd. Het moet tegenwoordig altijd het mooiste en het beste zijn, maar het tweede beste met minder toeristen is vaak interessanter. We gaan dus ook een beetje ruimte laten voor verrassingen.

En wat pakken we dan allemaal mee?

Veel te veel! Mijn vrienden kunnen beamen dat ik altijd veel te veel mee pak. Zelfs voor een weekendje kamperen slaag ik er in om een hele auto vol te laaien.

Voor deze reis is dat dus niet anders. Absolute prioriteit: een kwalitatieve trekkersrugzak met een capaciteit van minstens 60 liter. Deze vullen we met de volgende items:

Packing cubes: ideaal om je kledij op orde te houden en je vuile was van de propere te scheiden. De hoeveelheid kleding hangt van persoon tot persoon af maar we trachtten te voorzien voor minstens 2 weken. We trekken naar warme oorden dus het gaat vooral over t-shirts, korte broeken, kleedjes en zwemgerief. Een trui en regenjas kan ook zeker geen kwaad.

Schoeisel: we kozen ervoor om lichte sneakers (met doorlaatbare mesh) te combineren met slippers en/of Teeva’s en waterschoenen. Het kan hier fel regenen en stevige wandelschoenen duren een eeuwigheid om te drogen. Neem je ze toch mee. Dan kunnen drying bags zeer handig zijn.

Gezondheid: een gewaarschuwd man/ vrouw is er twee waard. Medicijnen voor de maag stonden helemaal bovenaan op het lijstje. Vroeg of laat zal je te maken hebben met diarree of andere slopende maagklachten en dat kan je plannen flink verpesten! Wat je ook niet mag vergeten zijn vaccinaties voor Buiktyfus, Hondsdolheid, Gele koorts, Hep A,B,C. Het krioelt hier van de beestjes dus Antihistaminicum zalf en pillen tegen allergische reacties op inscetenbetenen raden we ook zeker aan. En tot slot de standaard Paracetamol en ontstekingsremmers.

Travelkit: dit bevat alles gaande van een internationale stekkerblok, powerbank en bijhorende laadkabels tot mini survivalkit met Leatherman multitool en zaklamp tot duikmateriaal zoals duikbril en duikcomputer. Hier kan je uiteraard zo ver in gaan als je wil. Een pocket gezelschapsspel, ooglapje en oordopjes zijn ook altijd een aanrader voor tijdens lange treinritten.

Kortom… je kan jezelf zoveel voorbereiden als je wil, maar je zal altijd het gevoel hebben dat je iets vergeet. Helemaal klaar voor zo’n reis zal je nooit zijn en er zullen altijd zaken uit de lucht komen vallen. Weet dat je uiteindelijk ook gewoon daar iets kan kopen, voor een derde van de prijs van bij ons :).

Nu gewoon nog die vlieger op en onze droom waarmaken.

september 26, 2022

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT