• No Products in the Cart

Wegdromen in de Filipijnen

Wat te verwachten van een natie met meer dan 7000 eilanden? Vier weken in de Filipijnen… Waar begin je? Welk eiland is een absolute must? Hoeveel eilanden kan je doen met een visum van 30 dagen? We kwamen, zagen en lieten ons meenemen in ‘the Island life’.

Na Vietnam snakten we beiden naar ‘eiland leven’. Maar vier weken in de Filipijnen stond initieel niet op onze planning. Waarom niet? Je hoort vaak dat het onveilig is en dat rondreizen op Palawan, Visayas of Luzon niet evident is. En inderdaad dit land verkennen vraagt enige voorbereiding. Verplaatsingen nemen al snel een halve dag in beslag en gekoppeld aan een vlucht, ben je zeker een volledige dag kwijt. Plus… als je alles ‘last minute’ beslist, betaal je vier keer meer voor een ticket. Dus ‘op de wilden boef’ rondtrippen levert je meer kosten op… maar je zal zien dat je soms op plaatsen belandt waar je gewoon niet weg wil.

Pitoresk Palawan

Om te beginnen besloten we om Manilla te skippen en direct de natuur op te zoeken. Palawan Island in het Westen staat zeer hoog aangeschreven, en in het bijzonder El Nido. Het is een vrij toeristisch oord maar in December, laagseizoen, valt het best goed mee! Je kan hier rechtstreeks naar vliegen, of via Puerto Princesa in combinatie met een mooi busritje van 3,5 uur. We waren echt fan van dit kustdorpje maar we vielen even achterover van het prijsverschil met de vorige landen op onze trip.

In de Filipijnen geldt de volgende regel: “more is less“. Betaal meer voor je accommodatie en krijg minder voor je geld. Bovendien schoten de prijzen hier omhoog na de pandemie. En eigenlijk kan je ze geen ongelijk geven, want armoede is hier overal. Maar kijk, we vonden een leuk plekje aan het strand en de uitbaters van Tandikin Cottages waren echt heel vriendelijk en gastvrij. En… pluspunt… de rum is hier met twee euro voor een fles crimineel goedkoop!

De hoofdactiviteit in El Nido is Islandhopping. Je kiest uit tour A, B, C of D en een traditionele Bangka boot neemt je een hele dag mee van idyllische strandjes naar snorkelplekjes met glashelder water. Uitgebreide en verse lunch inclusief. Uiteraard kan je meer van die tripjes doen maar als je bijvoorbeeld gaat duiken, passeer je ook veel prachtige locaties… win-win.

Zoek je een plekje om te chillen in de namiddag? Duli beach is een inmens uitgestrekt strand met kleine golfjes, ideaal om te leren surfen. Nacpan beach ligt wat nabijer, heeft leuke eetplekjes maar is een beetje drukker.

TIP: Neem zeker insect repellant of virgin coconut oil mee als je naar het strand gaat want de zandvliegjes lusten je rauw. Ze blijven komen, je ziet ze amper en hun beten blijven dagen jeuken.

Kapitein Coron

Vanuit El Nido namen we de snelle ferry naar Coron, Busuanga Island, en ook dat neemt weer een halve dag in beslag. Ander alternatief is een meerdaagse eilandhopping tour waar je telkens slaapt in hutjes op zo goed als verlaten eilanden. Maar met 100 euro per dag vonden we dit niet in ons budget passen. Ons budget zou in Coron voornamelijk gaan naar duiken. Dit eiland is een klein Walhalla voor wrakduikers.

Je vindt hier voornamelijk Japanse vrachtschepen die collectief de zeebodem leerden kennen tijdens Amerikaanse bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. De wrakken zijn een must voor iedereen die houdt van geschiedenis en grote, duistere swimthroughs. Op de romp van elk zonken schip vind je dan weer telkens een weelderige koraaltuin vol geschubt leven. En… proficiat aan Leila want ze haalde hier haar PADI Advanced Open Water! Nu kunnen we, zonder limieten, elk onderwaterepos samen beleven!

Busuanga eiland is doorgaans nog niet zo bekend bij de grote massa. Wat het best fijn maakt om te verkennen. Soms gaan de wegen ineens over naar brakke stenen pad… maar ach… deel van de ervaring zeker. Op de agenda: socializeren met een Nederlands koppel, samen met de scooter wat rondrijden, een kayak huren en een verlaten strand opzoeken. Maar ook de avond afsluiten met een frisse pint, kijkend naar de migratie van duizenden vleermuizen bij een roodgloeiende zonsondergang… zo’n dagen vergeet je niet snel.

Voor de populaire idyllische stranden moet je helaas een Islandhopping tour nemen richting Coron Island. Uiteraard ook een prachtige dag maar je zal meer tussen de andere toeristen zitten. Barracuda Lake, Kayangan Lake en Twin Lagoon zijn meren/ lagunes die bekend zijn door het ‘thermocline‘ fenomeen. Je baadt er in brak water (70% zoet – 30% zout) waar je de temperatuurverschillen per diepte goed kan voelen. Best een speciale ervaring. (Aanrader: probeer een duik in Barracuda Lake. Terwijl je zakt, ga je van 30 graden naar 35, dan 38 en dan terug richting 30)

TIP: Vanaf 4 personen kan je een kleinere privé boot nemen. Je bepaalt zelf je schema en beslist zelf hoe lang je ergens blijft. Lunch voorzie je ook zelf maar ‘s morgens om 6u naar de plaatselijke markt gaan om er verse tonijn, kip, groenten en rijst te kopen is een unieke beleving!

Twin Peaks Coral Garden heeft een prachtig rif om te snorkelen terwijl Bandul Beach en Atwayan Beach ideaal zijn om de rest van de namiddag plat te liggen met een koude San Miguel… allemaal op een steenworp van elkaar en echt 100% de moeite om te bezoeken!!

Moalboal of Mo-al bo-al?

Na Coron beseften we dat we een relaxed manier van reizen verkozen tijdens onze vier weken in de Filipijnen. Dus besloten we voor onze laatste twee weken nog 1 eiland te doen in plaats van twee. Moalboal, uitgesproken Mo-albo-al, ligt in de provincie Visayas en is te bereiken via een 3u durende busrit vanuit Cebu. Er zijn hier twee grote attracties. de Sardine Run en canyoneering in Kawasan Falls.

In Berni’s Hostel vonden we een fantastische en voor de verandering rustige accommodatie. Bernhard, een gepensioneerde Oostenrijker, en zijn Filipijnse vrouw Janice zijn echt geweldige mensen. Ze zijn enorm gastvrij en hun hostel is modern… met zwembad en buitenkeuken. En ik moet zeggen… ik had niet verwacht dat ik hier, off all places, een avondje Schnaps zou tanken met een oude Oostenrijker.

De eerste dagen namen we de tijd om enkele duiksites te verkennen, inclusief de Sardine Run. Je kan het amper geloven maar deze school van miljoenen, euh ja, sardines blijft mooi op zijn plaats op nog geen 100 meter van het strand. De meeste mensen hangen met hun snorkel en reddingsvest aan de oppervlakte te klungelen, maar al duikend is deze ervaring echt adembenemed!

Een dagje relaxen deden we bij het nabijgelegen White beach of je kan een ruim half uurtje scooteren naar Lambung beach. Op Lambung beach groeide onze liefde voor de Filipijnse gastvrijheid. We werden aan tafel gevraagd door enkele jonge kerels op bedrijfsuitje. Gevolg: een namiddag van lekker eten, geserveerd op een groot palmblad, non-stop karaoke en rijkelijke hoeveelheden bier.

De volgende dag passeerden we Tuble Elementary school waar Leila een lange babbel had met een van de leerkrachten. Overweldigd door een gevoel van medeleven… en met de kerstsfeer in het achterhoofd wilden we iets leuks doen voor de school en de immer gemotiveerde leerkrachten. Het besluit om een kleine fundraiser te doen, kreeg al snel vorm. Dankzij de hulp van familie en vrienden konden we op slechts enkele dagen 700 euro inzamelen waarmee we echt hopen schoolmateriaal en speelgoed konden kopen. Onze oprechte dankbaarheid aan iedereen die een centje heeft bijgedragen!!

vier weken Filipijnen

Magnifieke haaien in Malapasqua

Tijdens ons verblijf in Cebu vernamen we dat het Noorden van het eiland een unieke duikbeleving biedt. Vanaf het eilandje Malapasqua kan je ‘s ochtends heel vroeg (4u!) opstaan om te duiken met Thresher Sharks. Deze haaien zwemmen gewoonlijk dieper dan de maximum duikdiepte van 30 meter maar hier is een cleaning station. Dit wil zeggen dat de haaien hier elke ochtend wat rondhangen om zich door kleine visjes te ontdoen van parasieten. Waaw… maar nee echt… wat een cuties!

TIP: Pas op met kleine wondjes die je kan oplopen door koraal of insectenbeten. Een goede ontsmetting is een absolute must en probeer warm, bacterierijk zeewater te vermijden. Geloof ons als we zeggen dat de abcessen en vele doktersbezoeken het niet waard zijn.

Met een fijn gevoel van voldoening en blijdschap verlieten we Malapasqua richting Cebu. Vier weken in de Filipijnen zijn voorbij gevlogen en we beseffen maar al te goed dat we nog maar het tipje van de ijsberg zagen. We moesten ons budget wat verhogen en het was minder evident om ons te verplaatsen maar zowel Leila als ik willen absoluut terugkomen!

februari 3, 2023
september 20, 2023

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT