• No Products in the Cart

Magisch Jordanië

Thee in de woestijn, Romeinse geschiedenis en duiken tussen koralen en oorlogsvoertuigen

Dit jaar ruilde we het jaarlijkse Oostenrijkse sneeuwtapijt in voor een compleet tegenovergestelde ervaring. Ja, er waren bergen, nee er was geen sneeuw. Ja, het was een prachtig land, neen helaas… er was geen après ski. Tijdens tien dagen in Jordanië zouden we geen jolige Schlager muziek vinden, noch oneindig veel plateaus aan Flügel. Prachtig woestijnlandschap, zoete dessertjes en eeuwenoude cultuur. Daar gaan we voor. Jallah, Jallah! 

Amman en de site van Jerash

Onze negendaagse trip startte op de luchthaven van Amman. Na een rechtstreekse vlucht van zo’n 5 uur vanuit Zaventem zetten we voet op Jordaanse bodem. We raden aan om de Jordan Pass aan te schaffen voor het vertrek. De kostprijs van het visum en toegang tot een heleboel activiteiten in het hele land, zoals Petra, zit hierbij inbegrepen.   

Europcar, was zo vriendelijk om ons het vijftien jaar oude, nostalgische Nissan Micraatje te leveren waarmee we onze tien dagen Jordanië zouden starten. Het Jordaanse verkeer in de hoofdstad Amman, tijdens het spitsuur, was een hele uitdaging. Ongeschonden raakten we tot aan het hotelletje, maar voor zij die de ring van Antwerpen al een beetje too much vinden… neem een taxi. Wij kozen ervoor om een auto te huren en zo het land te doorkruisen. Het geeft vrijheid om wat van de plannen af te wijken, maar het vergt wel de nodige inspanning. Je kan ook zeker een chauffeur boeken die je op sleeptouw meeneemt.

Al gauw merkten we dat Amman waarschijnlijk wel op 1 dag te bezichtigen zou zijn. Het is een grote stad, maar de hoogtepunten liggen dicht bij elkaar. Dus we kozen ervoor om eerst de auto naar Jerash te nemen. Deze gigantische archeologische site is gevuld met amfitheaters, pleinen en tempels en ligt op een uurtje rijden van de hoofdstad. Een dikke aanrader voor wie zich echt in de oude Grieks-Romeinse-Byzantijnse cultuur wil onderdompelen. Het overgebleven bewijs dat Mare Nostrum ook ver van de Middellandse Zee invloeden had.

Na een dikke halve dag met open mond rondwandelen, reden we terug naar Amman. Lekker rondkuieren in de gezellig drukke straatjes, koffietje drinken, lokale grill gerechtjes proeven en een bezoekje aan de Citadel, een klein tempelcomplex met de tempel van Hercules op een heuvel in het midden van de stad. 

tien dagen jordanie: citadel

Een stukje geschiedenis smaakt uiteraard nog beter in combinatie met een typisch Jordaans zoetigheidje. En zoetigheid lusten ze hier wel. Habibah Sweets, is een paradijs voor zoetebekken. Probeer zeker Kunafa, de sliertjesdeeg met kaas en zoete siroop. 

Vergeet ook zeker niet om een van de vele Moskeeën te bezoeken. Nadat we het Romeinse Amfitheater bezochten, gingen we een kort kijkje nemen in de King Abdullah Moskee. 

We verlieten Amman om naar Wadi Musa te trekken. De rit duurt normaal zo’n 2 uur maar wij besloten om een detour langs de Dode Zee te maken. Even drijven in het super zoute water was eerlijk gezegd een klein bucket list item van ons beiden. En het stelde niet teleur. Rij zeker voorbij de strandbars want dan moet je niet moet betalen voor toegang tot het water en je hebt er zeker even mooie uitzichten.

tien dagen jordanie: zwarte zee

In plaats van direct naar het hotel in Wadi Musa te rijden, besloten we nog een stop te doen aan de Ma’in hot springs. Hiervoor moesten we met ons autootje stevig klimmen, maar het uitzicht tijdens die rit  was het helemaal waard. De hot springs zelf waren een tikkeltje overpriced, niet heel spectaculair, maar het deed ons enorm veel deugd om na een zoutbadje onder die hete waterval te staan en even te genieten.

Het wereldwonder Petra

Een historische site zoals Petra doe je maar zelden in je leven. Denk Machu Pichu, Ankor What en Pompei termen. Met duizenden jaren aan geschiedenis, was dit enorme gebied met graftomben, tempels en grotten, uitgehakt in rode zandsteen, ooit een bruisende stad met op haar hoogtepunt zo’n 25.000 inwoners. Net zoals Jerash is deze site een mengelmoes van Griekse, Byzantijnse, Romeinse, Moslim en Bedouine cultuur. De ‘hoofdsite’ kan je op 1 dag grotendeels doen, maar met 22 km wandelen op de teller en bijna 800 hoogtemeters, heb je een stevige dag voor de boeg. Uiteraard kan je dit ook verdelen over twee of drie dagen, wat toelaat om de wijde omgeving ook te verkennen.

Kamperen in Wadi Rum

Op 2 uur rijden van Petra ligt het Natuurreservaat van Wadi Rum. Wat samen met Petra de meest populaire bestemming in Jordanië is. We overnachtten in een traditioneel Bedouine kamp, dat tevens de uitvalsbasis was van onze woestijntripjes. De eerste dag nam de gids ons mee langs de mooiste plekken in deze oranje oase. Het gebergte is ruw en imposant en getekend door duizenden jaren erosie. De zandduinen trotseren met een sand board was dan ook een aangeraden uitdaging. Die avond hadden we geluk als enige in het kamp te zijn, waardoor we samen met de lokale mensen konden dineren aan het kampvuur, al luisterend naar religieus geïnspireerde verhalen, onder een ongerepte sterrenhemel.  

tien dagen jordanie: Jabal Umm ad Dami

Op dag twee beklommen we met een groepje dappere zielen Jabal Umm ad Dami. Met zijn 1854 meter de hoogste berg van Jordanië, op de grens met Saoedi-Arabië. Pittig, maar zeker voor iedereen haalbaar! Op de smeulende resten van een achtergelaten vuurtje maakten we samen met onze gids de lunch. Echt back to basics! Die dag was echter oudjaar, en een oudjaar zoals geen andere. Er werd een rijkelijk, traditioneel Bedouine banket geserveerd, gevolgd door thee, euforie, zang en dans. Een klein, alcoholvrij, volksfeest in het midden van de woestijn… En om 12u, vuurwerk!! Ohja, en did I mention the stars?

Duiken in Aqaba

Op 1 januari ontwaken om 7u ‘s ochtends is een zeldzaam fenomeen. We verlieten Wadi Rum vroeg in de ochtend. Aqaba (of Akaba) is de meer Westers georiënteerde stad van Jordanië. In tegenstelling tot Amman zal je hier makkelijker alcohol vinden en de lokale horeca is wat meer ‘toerist gericht’. Het is een bruisende stad, leuk om ‘s avonds in rond te kuieren op zoek naar wat lokale eetkraampjes. Met Petra en Wadi Rum in het kielzog… is deze havenstad historisch en cultureel gezien toch wat underwhelming. Men komt hier voornamelijk om van de zon en de zee te genieten. We vonden een klein en betaalbaar resort met kamer die ons een overvloed aan luxe bood, zeker in vergelijking met dat weekje woestijn. We zaten op een kwartier rijden van het rumoerige stadscentrum en op een steenworp van een duikcentrum.

December is off season periode dus het hotel was rustig en we genoten van een top service tijdens het duiken. De Rode Zee, is een perfecte locatie voor zowel beginnende als gevorderde duikers. Het water blijft redelijk warm (21°)  in de winter en de ondiepe koraalriffen, gevuld met kleurrijk leven, zijn zeer toegankelijk. Snorkelen is uiteraard ook een optie, maar als je echt dicht tot bij de onderzeese fauna en flora wil komen, raden we een begeleide (beginners) duik zeker aan! 

Dive sites die wij bezochten: C-130 vliegtuig en Anti Aircraft-tank, Japanese Koral Garden, Cargo schip en Militair Museum.

Meer over het duiken in Aqaba kan je lezen in dit artikel.

De terugrit van Aqaba naar Amman deden we in een enkele rit van 5,5u de dag van vertrek. Het is wel een beetje riskant gezien de afstand en het feit dat de binnenlandse Jordaanse snelwegen niet altijd even smooth zijn. Maar het weinige verkeer onderweg en een laatste blik op een ongerept woestijnlandschap, was het allemaal waard. 

Jordanië heeft ons op alle vlakken verrast! De gigantische site van Petra is één van die weinige plaatsen waar ik werkelijk de hele dag mond open rondliep. Afvragend hoe men dit ooit kon waarmaken. Heel zeker een wereldwonder. We vonden ook vriendelijke bevolking waar we mooie verhalen van mochten horen, een diepgaande mix van culturele achtergronden en een onbeschrijfelijk mooi en desolaat landschap.

Leuk om te weten:

Met geregelde vluchten vanuit Keulen is een kortere vijfdaagse trip: Aqaba, Wadi Rum, Petra zeker ook mogelijk. 

juli 1, 2022

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT