• No Products in the Cart

Düsseldorf, ofwel ‘Urbanana’

Düsseldorf

Düsseldorf is een verborgen pareltje net over de grens. Op zo’n drie uur rijden, zit je in de stad waar Weihnachten goed gevierd wordt met glühwein, würst en kuchen. Toch is er meer te vinden dan alleen maar het kerstmarktverhaal. Wij genoten er van de leuke urban hotspots: hippe wijken, intrigerende musea en gezellige restaurants/bars. De regio wordt ook wel ‘Urbanana’ genoemd omdat het de vorm van een banaan heeft en is te vinden in de Duitse staat ‘Noordrijn-Westfalen’. Je kan er ook een roadtrip van maken en deze citytrip combineren met andere (industriële) steden zoals Duisburg. 

We kozen voor een overnachting in een hotel omdat we daar gemakkelijk onze auto konden achterlaten. We trotseerden de stad te voet, met de fiets en zelfs met de elektrische step. Al is het is geen aanrader om die step met twee te delen.

Eén van de populairste wijken hier is de Altstadt. Dit is het ‘oudste’ gedeelte van Düsseldorf, maar dat zetten we tussen aanhalingstekens omdat het helemaal niet oud oogt. Een groot deel is tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest en daarna heropgebouwd. In Altstadt vind je talrijke musea, bruisende winkelstraten en 250 levendige bars. Kortom het is kloppend hart van Düsseldorf.

We wandelden op de  Rheinurferpromenade met -zoals de naam al zegt- een prachtig uitzicht op de Rijn. De promenade bestaat uit een autovrije zone van ongeveer 1,5 km waar je kan wandelen, fietsen, uitgaan en van het uitzicht of de zon genieten.

Via de promenade kan je zo naar het futuristische Medienhafen. In deze wijk staan moderne skyscrapers zij aan zij met oude havengebouwen. Mijn lievelingsgebouw is hier de Neuer Zollhof, een geesteskind van de architect die ook het Guggenheim museum in Bilbao ontwierp. Ook de Rheinturfm vinden we zeker de moeite om te bezoeken (voor maar €3,00). Deze draaiende toren van 234 meter hoog heeft een panoramabar met een waanzinnig uitzicht over de stad. Vergeet hier ‘s avonds zeker geen cocktail te drinken, hiervoor moet je wel tijdig reserveren. 

De liefhebbers van designer winkels kunnen hun honger stillen in de bekendste winkelstraat van Düsseldorf is de KöningsAllee of ook wel de ‘Kö’ genoemd in de volksmond. We hadden het geluk om een high-end modeshow mee te pikken in de heerlijke zomerzon. Maar onze voorkeur ging toch eerder naar ‘Flingern’: een alternatieve, trendy wijk met pop-up winkels, kleine boetiekjes en vintage shops. 

Düsseldorf is een hotspot voor kunstliefhebbers. Met de Walk 48 kan je in twee dagen zes musea bezoeken voor €25 per persoon. Mijn favoriete museum is de K21 waar je op 25 meter hoogte op netten kunt lopen. Dit prachtige pand bevindt zich in het Ständehaus, een pand in Italiaanse stijl dat vroeger een parlementsgebouw was. Een bijzondere mix van een oud pand met moderne kunst van binnen. Let wel op: neem wandelschoenen mee of je mag er niet op, ook zijn de musea niet op maandag open.  

De place to be voor street art liefhebbers is de ‘De Kiefernstrasse’. De straat is een kleine tweehonderd meter lang en alle huizen hebben van boven tot onder een kleurtje gekregen. Goed om te weten is dat alle huizen in deze straat bewoond worden door zo’n 800 krakers van verschillende nationaliteiten die van de stad de ruimte kregen om hier hun ding te doen. Met als gevolg dat de wijk uitpuilt van de alternatieve hippies, rommelmarktjes en alternatieve bars.


Op het einde van onze trip trokken we naar het fascinerende Landschaftspark in Duisburg. Wat op een half uurtje van Düsseldorf ligt. Hierover vinden jullie meer in de volgende blogpost.

mei 2, 2022

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT