• No Products in the Cart

Zomerse excursie naar Kiev en Tsjernobyl

Na de inval van Rusland in Oekraïne, lijkt het ons op zijn plaats om dit land extra in de verf te zetten. De Neo-Nazi’s die onze labiele vriend Poetin beschrijft in zijn gekke toespraken, hebben we niet gevonden. Neen, in juni 2018 genoten we van een zomers en gastvrije stad.

Een verrassende, zonnige post-sovjet vibe

Een city trip naar Kiev met Tsjernobyl als uitstapje is niet direct een voordehandliggende reis. Net bekomen van de gebeurtenissen op het Majdan plein, is Kiev toch een bruisend stad vol plezante plekken om rond te slenteren. Het echt ‘mooie’ gedeelte van Kiev ligt redelijk centraal, omgeven door de hoge sovjet flats uit de jaren 80. Maar het leeft van jeugd die op straat komt, prachtige Orthodoxe kerken en moderne street art.

We zochten online een free walking tour die ons de mooiste plekjes van de stand kon tonen. Onze gids was een jonge Oekraïense studente die duidelijk een afkeer had van Rusland. Wat leidde tot rake, cynische opmerkingen waar we niet van wisten of we nu moesten lachen of niet. Ze bracht ons langs het Majdan plein en vertelde uitgebreid over de recente gebeurtenissen. Terwijl we door de stad liepen, langs historische maar flamboyante kerken en grote overheidsgebouwen, werd het door haar verhaal duidelijk dat Rusland al een lange tijd een zure relatie heeft met dit land. Oekraïne werd lang uitgebuit en vervolgens geteisterd door veel corruptie. Maar hiervan merk je even niets als je door de vele parkjes wandelt. Er is altijd wel ergens een plekje waar een lokale artiest zijn ding mee mocht doen.

Wat ook zeker een bezoekje waard is: het Moederland Monument. Een oorlogsmemorial en museum met op het dak een ranke roestvrijstale dame van 62m hoog, gewapend met zwaard en schild. Het werd geopend in 1981 en kijkt richting Duitsland, guess why.

Het is echt een aangename binnenstad om in de zomer te doen. Lekker rondkuieren tussen de pittoreske en verzorgde geveltjes, consumeren op een van de vele terraskes of zelfs een zwemmeke doen in de Dnjepr.

Wij verbleven tijdens dit verlengde weekend in het, toch wel aparte, Art Boatel. Jaja, een boot hotel. Een tikkeltje vergane glorie, vriendelijke staff én super kitcherige slaapkamers.

Tsjernobyl Exclusion Zone

Een city trip in Kiev zonder Tsjernobyl zou een zonde zijn. Om eerrijk te zijn. De reden voor deze trip was eigenlijk mijn bucketlist puntje: een bezoek aan Prypjat en de Tsjernobyl reactor. Deze plaats heeft me altijd gefascineerd. Een dagtrip naar de afgebakende Exclusie Zone, een streng gecontroleerde zone met een straal van 30km rond de fabriek, kost je rond de 100 euro bij CHORNOBYL TOUR… En het is elke cent waard!

Onze gids had een amusante, stevige anti-Russische ondertoon en immens veel informatie over de ramp, maar ook over het gebied rond de fabriek. We bezochten eerst de DOEGA Radar. Ten tijde van de Koude Oorlog werd dit systeem ontworpen voor het traceren van intercontinentale raketten. Deze constructie is 135m hoog en 300m lang. Werkelijk niet te omvatten. Het is dan lichtelijk ironisch om te horen dat het ding nooit echt deftig gewerkt heeft.

city trip kiev en tsjernobyl: doega

Vervolgens stopten we in de desolate en compleet overgroeide dorpjes rond de reactor. Een vies gevoel hangt nog altijd in de lucht. Wetende dat, als je van het pad gaat, je in de radioactief vervuilde begroeiing stapt.

Een rit langs de fabriek was ook een harde reality check. Sinds de ramp van 26 april 1986 zijn er nog altijd enkele dappere zielen die zich dagelijks inzetten om ervoor te zorgen dat de ontplofte Russische reactor stabiel blijft. Met steun van de Europese Unie, want Rusland wil er niets meer mee te maken hebben, werd een er een gigantische sarcofaag over het reactor gebouw geplaatst. Deze zal moeten dienen voor de komende honderd jaar, want de inhoud van dat gebouw is nog lang niet ongevaarlijk.

city trip kiev en tsjernobyl: sarcofaag

We lunchten in de 40 jaar oude cafetaria waar de fabrieksarbeiders ook hun maaltijden krijgen. We deden ons tegoed aan een stevige Oekraïense maaltijd van drie gangen: soep, vlees met aardappelen en warme groenten gevolgd door een vreemd pudingkje, geserveerd door bijna even stevige maar uiterst lieve dames die je plateau maar al te graag volschepten. Met volle magen konden we naar de ‘hoofdattractie’ vertrekken.

De verlaten stad

De aankomst in Prypjat deed ons allen even stil worden. Hier woonden zo’n 25.000 mensen voor de ramp. Een stad met Boulevards, winkelcentra, theaterzalen, scholen,… volledig verlaten. Rusland ontkende eerst de ernst van de ramp waardoor een groot deel van de bevolking uiteindelijk te laat geëvacueerd werd. Met allerhande ernstige gezondheidsgevolgen voor de lokale bevolking vandien.

Onze gids bracht ons naar de voornaamste plaatsen van de stad. Een verlaten hotel torent hoog boven de overgroeide boulevard. Met foto’s liet hij zien hoe de gebouwen en pleinen er vroeger uitzagen. Hier en daar een zwerfhond en vooral de natuur die haar plaats terug inneemt. Er werd bijvoorbeeld in de exclusie zone ook een kudde Przewalski paarden uitgezet om te zien hoe ze overleven in een gebied dat nog altijd bezaaid ligt met radioactief stof. Ze doen het goed en ze zijn niet de enigen. Ook herten en wolven worden hier gesignaleerd.

Na enkele uren van ontzag nam de bus ons terug mee naar de checkpoint. Hier worden je kledij en schoenen gecheckt op radioactiviteit. Men stelde ons gerust dat de radioactieve straling opgedaan aan een bezoekje aan de regio gelijk is aan die van een vliegtuigtrip van twee uur. We mochten dus onze schoenen houden en trokken door ruraal Oekraïne terug naar de hoofdstad.

Een city trip in Kiev met Tsjernobyl als de apocalyptische kers op de taart. In Juni is het hier warm, de lokale jeugd geniet op straat van wat drankjes en er heerst een ludieke sfeer. De combinatie met Tsjernobyl is een must voor elke urbex liefhebber. Ik zou zeggen, als die oorlog voorbij is… ga er heen in vrede en steun de lokale bevolking door verwerpelijk veel te spenderen en te consumeren!

PRO’s

– Goedkope stad

– Je verplaatsen met Uber is zeer handig

– Tsjernobyl op een uurtje rijden (verplicht met een organisatie)

CON’s

– Rusland is dit land serieus aan het verneuken

– In de winter is Kiev een beetje kil, maar de site van Tsjernobyl geeft een duistere, imponerende vibe

Zoek je inspiratie voor een city tripje? Lees zeker onze andere artikels!

juli 1, 2022

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT