• No Products in the Cart

Mijn favoriete duikspots in Sao Miguel, Azoren

De Atlantische Oceaan is een feest voor duikers. Zeker in de Azoren archipel. Een koude zeestroom, die toch nog aangenaam van temperatuur was in Oktober, brengt een hele boel zeeleven naar het gebied. Grote scholen Barracuda en misschien wel een kans op een occasionele Potvis.

Ik verbleef op het eiland Sao Miguel. In de hoofdstad Ponta Delgada zijn een aantal duikshops waaruit je kan kiezen en ze bieden zowel shore en offshore dives aan. Het duikseizoen was bijna ten einde dus offshore dives waren helaas niet meer mogelijk. Maar duiken langs dit magnifieke eiland was een spannende, eerste ervaring in Atlantische wateren.

Cruzeiro en Vitelero

De onderwater fauna en flora rond het eiland is wat je zou verwachten van een eiland in de koele Atlantische Oceaan. Grassige en mossige rotslandschappen die overgaan in zachtjes uitdijen naar uitgestrekte zandstroken. Aan het reliëf is duidelijk te zien dat dit eiland gevormd werden door flink wat vulkanisch natuurgeweld.

Cruzeiro was een makkelijke duik van respectievelijk 25 meter diep en Vitelero een drift dive met een maximum diepte van ongeveer 20 meter. In beide duiken snuister je door de gehavende onderwaterlandschappen, zoekend naar Stingrays, Morenen, Nudibranch of Groupers.

In Vitelero hadden we het geluk een Octopus te zien, mijn eerste. Deze grote Atlantische Octopus was, zoals je kan zien op het filmpje, goed gecamoufleerd en vrij schuw toen ze ons zag. Ze had het zwaar te verduren gehad want ze miste vier poten en een oog. Een pakkend voorbeeld van hoe weerbaar en adaptief deze boeiende en intelligente dieren zijn.

Dori

Dit vrachtschip heeft een indrukwekkend palmares. Het nam deel aan een hele boel belangrijke missies tijdens de Tweede Wereld Oorlog, inclusief Operation Overlord tijdens de landing in Normandië. In 1964 kreeg het schip een waardige rustplaats als onderwater archeologisch natuurpark voor de kust van Sao Miguel. Het is een van de weinige scheepswrakken in de wereld waar een visverbod is. Daardoor is er enorm veel leven rond deze slapende reus. De Triggerfish proberen zelfs in je vinger te bijten als je die uitsteekt.

Dit is een van de mooiste en toegankelijkste wrakduiken die ik ooit deed, helaas kan door de stroming van de oceaan de visibiliteit soms wat minder zijn. Maximum diepte 21 meter.

Anchor Graveyard

Dit is de nog niet officiele naam van deze duiksite, bedacht door de mensen van duikschool. Waarom? Wel, de Portugese marine dropte hier recent een twintigtal scheepsankers op de zeebodem. Het eiland heeft nieuwe toeristische attractie, en zij zijn van hun oud ijzer vanaf.

Elk anker heeft wel een kaartje met de verwijzing naar het moederschip, dan heeft het toch iets van culturele schwung. Nevermind…

Een verrassende duik van zo’n 15 meter diep want je weet nooit wanneer je nog zo’n geketende ijzeren mastodont tegenkomt. Deze grassige site is de thuis van Barracuda’s, Fangtooth fish, Zware Morenen en Stingrays.

School van Barracuda’s

Net zoals het vasteland hadden de duik sites van Sao Miguel een ruw en levendig voorkomen. Het is eiland dat zowel boven als onder water al duizenden jaren geteisterd wordt door de Atlantische elementen. Duiken hier is groen, avontuurlijk… en als je het geld er voor over hebt, doe zeker een offshore dive!

maart 16, 2022

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT